Tuesday, June 12, 2007

Yardiiiiiiiimmmmm!!!!

Arkadaslar yardima ihtiyacim var. Bu aralar moralim cok bozuk hayatta hersey ust uste geliyormus gibi geliyor. Sikca dunya sanki basima yikiliyor ve yok yere kendimi harap ediyorum. Neyse asil konuya geleyim cunku bahsettigim bu duruma faydaniz bulunamaz ama baska bir konuda yardim bekliyorum sizden. Bugun moralim bozuk azicik degisiklik olsun diye Yesimin mutfagindan Yesimcigimin yaptigi tuzlu keki yapmaya kalktim. Ama daha oncedende yasadigim sorunu yine yasadim. Kekimin ustu iyice piserken ortasi ve alti cok az pisti. Ici pissin diye mikrodalgada bile pisirdim :D ( eminim bircogunuz alay edeceksiniz ya utandim halime :D ) Daha sonra yarisi pismis keki kaliptan cikarip birde tersine cevirip kalipsiz pisirdim :D kek maceram bol el yanigi ve gereksiz sitrese neden oldu alayacaginiz. Silikon kek kalibi kullaniyorum (ortasi delik olan klasik kek seklindekilerden) acaba kalibimdami, firinimdami, yoksa bendemi bir sorun var. Yardimlariniza simdiden tesekkurler. Kurtarin beni cevizli, portakalli, uzumlu kekler yapmak istiyorum bendeeee :...)))

15 comments:

limoncicegi said...

sweetyim hersey ust uste gelir zaten, bu tuzlu kekde senin moral bozukluguna tuz biber olmus ... slikon kalip hic kullanmadim, o yuzden bilmiyorum, ama dikkat etmeni isteyecegim bir kac sey var : - keki isinmis firinca alt telde pisirmek, kurdan testini gecince uzeri kizarsin diye ben ust tele alirim veya tele alirim; bir digeri ise kaliba olcusu, yani 1/3 oraninda koymak yeterlidir, cok kalin olunca da pismiyor olabilir... kekdeki en onemli etkenlerden biri de seker + yumurta ikislisi cok iyi karistirmak, mikser kullanmak bunun cozumu olabiliyor, degil ise bol kas gucu ve sabir :)) buralarda olsan godnerivermistim sana keki , belkim moralinde duzelirdi ..

limoncicegi said...

eee seninki tuzlu kekti .. neyse :))

Yeşim'in Mutfağı said...

Ahh arkadaşım senin istediğin kek olsun, salı günkü teklifime cevap vermedin hala ama, sen gel de beraber yapalım sen de al keki götür evine :) Bak ikimizin de canı sıkılmış şöyle buluşup kaynatalım biraz da kendimize gelelim dimi ama :))

MeRail said...

-Ay keci ile cektigin resim cok hosuma gitti cok tatli cikmissin.. ;)
-televizyona kavustun artik, bol bol onunde keyif yaparsin .. ;)
-sonunda kavustun crocs'larina, ben rengini begendim, kirmiziyi severim..;)
-kek konusunda bende pek basarili olamam sanirim bunun nedeni firin..silikonlu kalip hic kullanmadim , keki azda yapsam, cokta yapsam , guzelim kek bir turlu olmaz..:( malesef bende senin gibiyim..:(

Deniz said...

şekerim

keklerin kabarma sırları vardır.
öncelikle hamurun sulu olmuş olabilir. bu nedenle içi pişmemiş olabilir. ikincisi kek hamurun elindeki kalıba göre fazla olabilir. boyle ise de içi pişmez. Silıkon kalıp kullanmadım, onunla ilgili bilgim yok ama, kek malzemelerini çıprmaya başlamadan, fırını ısıtman ve 170-180 dereceye gelmiş olduğundan emin olmalısın.

Unu kaba koyarken eleyereek koymak, kabartma tozunu malzemelere en son eklemek, sıvı malzemeleri ve katı malzemeleri ayrı ayrı karıştırıp sonra birleştirmek, yumurtanın önce beyazını köpürtüp sonra sarısı ile çırpmak gibi birçok ayrıntılar var. Sen ilk defa mı kek yaptın? öyle ise moralini bozma, kekin pişme süresinden önce fırını açma...

çok komplex bir işlemdir kek pişirmek, ancak bu denli karmaşık anlatılabilirdi başardım! :) istersen sana tarifimi verebilirim... mesela havuçlu cevizli kek sevebilirsen yazayım.

Selen said...

Merhaba sweety,
Evren'deki aile özleminden ulaştım bloguna :) Ve gördüm ki tuzlu kek denemen olmuş. Ben de geçenlerde tuzlu kek yaptım. Gerçi benimkinin içeriği farklıydı ama sonuçta tuzlu kekti. Nerde problem oldu bilemiyorum ama ben pişirirken fazla büyük olmayan bir borcam kullandığımdan ve kek kalın olduğundan 50-55 dakika sürdü pişmesi. Belki senin de pişirme süren az gelmiş olabilir. Bir de ortasının pişip pişmediğini anlamak için bıçak batırıp üzerine hamur bulaşıyor mu diye bakarsan, ona göre de fırında daha uzun tutarsın keki. Ben öyle yaptım en azından :) Ayrıca bendeki tarifte hamuru hazırlayıp sonra malzemeleri ona katıyorsun. Ama bunun pişmeye bir faydası var mı bilemiyorum. Tarifi bir de hamuru döktüğünde 2 parmak kalınlığında olacak büyüklükte bir borcamla denesene. O durumda 25-30 dakika yetecektir diye tahmin ediyorum.
Sevgiler

Sweety said...

limonum cicegiiim vallahi tuzlu kekte olsa butttuun bu soylenenleri deneyecegim bir bir. Moral bozuklugu birde cig tuzlu kek bir fena oldum. Ama pozitif dusunmek lazim :D. HER SEY COOOK GUZEL OLCAAAAAK. diyorum.Off hadi bakalim feraha cikayim artik. optuumms

Sweety said...

ahh canim Yesimim ya tuzlu kekin kralicesi :D. Vallahi booool boool konusmak ve gulmek istiyorum. Hatta bugunku bulusmak bile beni epeey bir acti ya. Eve donerken bir kac gundur hissetmedigim kadar iyi hissettim canim. Seker arkidisim sali gunu circircir konusalim :D

Sweety said...

Dnzim vallahi bu yazilar cok onemli oldu bunlar ben bir kagida yazip yemek kitabimin ilk sayfasina yapistiriyim:) Ya hayatta kek olmasada olur degilmi. Yapamazsamda ogrenemesemde dnz ablacik bana ince bir dilim zarf icine koyup yollar yaahuu. Uzulmeye degmez dimi canikomm :D

Sweety said...

selen merhaba hos geldin. Aile ozlemi, kek ozlemi derken ben galiba bu yakinlarda bir tr seyahati yapmaliyim. Bana biolejik saatim ah vatanim vah vatanim diyor:D Biraz anne keki, biraz anne kucagi hepsi gecer gider ama ahh ahh bilmiyorum... Beklemedeyim:..)

Sweety said...

Merail cim ciddimi yav vallahi benimde keci cok hosuma gitti miniciiik disleri gozukuyor ne cici sey :D crocslar ve tv geldi ama ben bir mutlu olamadim be merail cim neymis o zaman Hayatta baska biseyler varmis insani mutlu eden. Ama su an onunda ne oldugunu bilemiyorum :D Biraz kafam karisik benim yaaaaaaaaa imdaaattt

KIKI'S DESIGN said...

Sweetyim,
döverim ben o kalıbı da fırını da seni üzen herşeyi de:)
burada bu adar aş ile uğraşan varken ben atlamıycam bu olaya:)))
sen sıkma canını ama lütfen olur mu???
öpüyorummmmmmmmmm!!!

Anonymous said...

merhabalar..

keki pisirmek firinda diger yemekleri pisirmekten cok farklidir.
keki oncelikle 200 derecelik onceden isitilmis firinda kabarincaya kadar pisirirsin. (15-20 dk). uzeri kabardiktan sonra 160 dereceye alirsin ve yarim saat- 45 dakika arasi pisirmeye birakirsin ki ici de pissin diye. bu yontemle keklerim daima pismistir ve asla yanilmadim. insallah sende bu yontemi denersin ve gorceksin ki kekin ici de disida pismis olacak:)

sevgiler,

seda agartan-schulz

sevdamavisi said...

bence üstüste gelen olaylar yüzünden. bu konuda ciddiyim. ne zaman canım sıkkın olsa ve heryerden üzerime gelen sorunlar olsa yaptığım tüm yemekler lezzetsiz oluyor ve hiçbirşeye benzemiyor. yemek yapmak için dingin bir yürek gerekiyor. zor ama başka türlüsü tatsız oluyor. sevgiler

Pelin Duran said...

ben hayatımda ikinci kez havuçlu kek yaptım.tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra kıvamının çok yoğun olduğunu gördüm ve çare olarak içine azıcık süt koydum. acemilik mi dersiniz ahmaklık mi artık. ortası delikli kek kalıbı kullandığım için kek kabardılça ortasından pişmeyen yerler fırına aktı.:( içi vıcık vıcık dışı çıtır çıtır kekimi an itibariyle kalıptan çıkarıp çöpe atmış bulunmaktayım kendimi berbat hissediyorum